Geplaatst op Geef een reactie

Circus is in town!

Ik schaam me zooooo! Afgelopen zomer was ik heel fruitig begonnen met het maken van een circus. Op Instagram kreeg ik ontzettend veel leuke reacties en veel vragen ook. Dus…ik beloofde een blog erover te schrijven, maar ik ben er echt gewoon nooit aan toegekomen. Maar, ik maak het nu hopelijk goed en voor degene die ook een circus willen gaan maken kunnen er misschien een kerstvakantieproject van gaan maken 🙂

Het idee

Toen Famke mij vroeg of ik ook een circus voor haar kon maken was ik eerst niet zo heel erg enthousiast. Ik ben niet zo van de felle kleurtjes en al helemaal niet van rood. Maar goed, ik dacht misschien kan ik er wel een draai aan geven. Ik ben namelijk echt helemaal gek op de illustraties van Mrs. Mighetto en als snel besloot ik dat het die kant op moest gaan. Wat ik dan als eerste doe om inspiratie op te doen is ‘pinnen’, heel veel pinnen.

De tent

Het liefst zou ik hier een patroon voor het maken van de tent plaatsen. Helaas heb ik die niet, want ik heb eigenlijk maar wat gedaan. Op het gevoel. Ik zal een kleine uitleg geven.

Ik wou een tent met een doorsnede van 36 cm maken. Dus ik heb eerst van pitjeskatoen 8 punten aan elkaar genaaid, zodat je een dak in puntvorm krijgt. De onderste rand heb ik een tunnel in genaaid en een stuk ijzerdraad doorheen gepriegeld. Van wiebertjesstof (Kwantum) heb ik een strook met een hoogte van 22 cm geknipt en de lengte van de omtrek van de onderkant van het dak. Omdat ik graag een ruime opening wou heb ik de voorkanten aan beide kant een stuk naar binnen vastgenaaid. De bovenkant van de tent heb ik met de hand met onzichtbare steekjes aan de bovenkant van de tent vastgemaakt.

Vervolgens heb ik de piste van de tent gemaakt. Uit MDF heb ik een cirkel gezaagd die even groot was als de doorsnede van de tent. In het midden heb ik een oude houten klos geplakt en goud geverfd. Ik had nog een rond latje en die heb ik met wat aluminium rondom in de klos gestoken. Je kunt hem er nu ook gemakkelijk uit halen om op te bergen. In het ronde latje heb ik een gaatje gemaakt met een draad er door. En nu komt een ietwat lastig onderdeel: de punt. Ik heb een cirkel geknipt van stevige stof die niet rafelt en daar heb ik het latje met draadje doorheen gestoken. Het draadje heb ik aan het cirkeltje vastgemaakt en het cirkeltje ongeveer halverwege vastgenaaid in de punt van de tent. Vervolgens heb ik er met een scherp schaartje puntjes in geknipt. Eigenlijk had ik nog een vlaggetje op de tent willen maken, maar dat doe ik later nog wel eens.

De bewoners

De bewoners zijn Sonny Angels en Sleich diertjes. Heel fotogeniek 😉

  • De olifant draagt ook een leuk rokje, deze heb ik heel simpel gemaakt van een stukje oud kant waar ik een lintje doorheen heb gehaald. De tutu van de ballerina is van tule.
  • De krachtpatser heeft een zwart wit gestreept pakje aan. Eigenlijk heb ik gewoon een smalle strook geknipt, dubbelgevouwen en de zijkanten en tussen de beentjes vastgenaaid. Dit kun je doen terwijl je de Sonny in de stof legt (hoofdje eraf halen dan heb je daar geen last van). Vervolgens knip je een grote V zodat het buikje en rugje bloot komt te liggen. Nu haal je het poppetje eruit en keer je het broekpakje voorzichtig om. De genaaide naadjes zitten nu aan te binnenkant, tadaa! De gewichten zijn twee dikke kralen aan een stokje die ik zwart geverfd heb.
  • De giraffes hebben een kraagje van kant. Hierbij heb ik door een kanten lintje een draadje gezoomd en voorzichtig aangetrokken, zodat het op gaat stroken als het ware. Ik heb dit rond de nek geschoven en de uiteinden aan elkaar vastgezet.
  • De circusdirecteur heeft een hoge zwarte hoed op die ik maakte van zwart karton.
  • De zwanen hebben een zwarte hoed op. Deze heb ik gemaakt van papieren rietjes die ik zwart had geverfd. Met een pond heb ik een rondje gemaakt, rietje erop geplakt en klaar.
  • De ballonnen zijn gemaakt van plastic paaseitjes en ijzerdraad.

De suikerspinnenkraam

Deze suikerspinnenkraam van Mrs, Mighetto is toch het schattigst dat je ooit hebt gezien? Die moest ik namaken. Ik zaagde twee zijkanten uit triplex en plakte er een bodem, voor en achterkant in. In de zijkanten boorde ik een gaatje voor een stokje en daar lijmde ik de wielen op. Deze wielen had ik nog van een ander project. Papieren rietjes dienen als dakhouder. Het dak is ook van dun triplex met stukjes stof er op geplakt. De zijkanten heb ik zo goed mogelijk nageschilderd. Samen met de kinderen maakte ik de suikerspinnen van lontwol wat we op een coctailprikkertje draaiden. Helaas had ik niet de goede kleur roze dus zijn het alleen witte suikerspinnen geworden.

De caravan

Ooit had ik bij de Hema twee koffertjes gekocht die ik erg lelijk vond. Hier heb ik een caravan van gemaakt door heel simpel de voorkant uit het koffertje te snijden en er een latje en twee halve rondjes van hout onder te plakken. Ik denk dat de foto’s voor zich spreken. Ik moet wel eerlijk zeggen dat er heel veel laagjes verf op zitten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *