Geplaatst op 10 reacties

Keuken van het poppenhuis

Ik zou vertellen over de keuken in het poppenhuis, dus daar gaat ie dan. Ik moet eerlijk zeggen het voelt wel wat gek om een heel bericht hierover te schrijven. Maar ik denk dat het nog een lang bericht wordt ook! Waar zal ik eens beginnen….Ik ben begonnen met een soort moodboard op Pinterest. Ik maak daar een verborgen bord voor die ik dan later weer verwijder. Ik had al heel veel mooie huizen gezien waar ik nu nog regelmatig bij zit te zwijmelen. Ze inspireren me enorm.

Een van de keukens in het groot die ik tegenkwam en gelijk verliefd op werd is deze:

Die heb ik dan ook geprobeerd na te maken. Omdat de vorm van de keuken in het poppenhuis nogal vierkant is heb ik wel eerst goed gekeken naar de indeling. Ik had al besloten dat ik van het sigarenkistje een koelkast zou maken (ja het is een sigarenkistje) dus die moest ergens op een goeie plek staan. Met nog wat andere doosjes heb ik de boel steeds wat heen en weer geschoven…en gekeken…en geschoven. Zelfs mijn zoontje zei op een dag:’ Mem, wat doe je toch, je zit al uren naar het poppenhuis te kijken!’ Uhm…
Toen dat klaar was ben ik aan de slag gegaan en zo nu en dan wat gemaakt.

Ik heb allereerst het sigarenkistje ontdaan van de sluiting en mooi groen geverfd. De hendel van de deur is van het lipje van de dop van een pen (bij deze hobby kun je alles gebruiken). De binnenkant heeft nog geen plankjes of iets. Dat komt misschien nog wel een keer.

Het fornuisje is een bestaand poppenhuisminiatuur die ik via Marktplaats kocht. De afzuigkap heb ik zo simpel mogelijk gehouden, want het leek me anders nogal ingewikkeld. Het is van hout dat ik grijs geverfd heb.

Het keukenmeubeltje heb ik gemaakt door houten spatels te zagen en lijmen. Met die brede spatels kun je, wel met enig geduld, heel gemakkelijk meubels maken. De greepjes zijn kleine leren stripjes met een kopspijkertje erin. Aan de achterkant zit een goeie dot lijm zodat ze vast blijven zitten.

Leren deurgreepjes

De muur heb ik beplakt met hexagon, oftewel honingraadpapier. Ik heb dit van een website gedownload (zie hieronder voor de link) en op wat dikker en gladder papier uitgeprint. Toen heb ik het met tackyglue (van de Action) op de muur geplakt. Ik lijm daar bijna alles mee trouwens. Ik heb de hele muur glad ingesmeerd om zo bobbels te voorkomen (en er is stiekem een beetje boven het behang uit gekomen!).

De plank aan de muur is ook een houten spatel met stripjes van leer. Zo simpel maar zo leuk!

Het aanrechtblokje met gootsteen moest een betonlook krijgen. Daarom heb ik die van mooi stevig, egaal karton gemaakt en met een doek grijze verf erop gewreven. De kranen zijn heel simpel van stukjes ijzerdraad.

aanrecht van beton

Ik zat te twijfelen tussen het maken van een hoge of lage tafel. Maar ik vond die krukjes zo schattig! Dus ja toen werd het een hoge tafel. De krukjes heb ik overigens via Marktplaats, net als de andere spulletjes. De krukjes zijn volgens mij niet meer verkrijgbaar.

keukentafel

keukenspullenMarimekko

Accessoires keuken

Na het maken van de meubeltjes ben ik begonnen met de accessoires. Ik had ook al wat spullen van toen ik met het andere poppenhuis bezig was. De lamp bijvoorbeeld, die zat bij een setje dat ik in de kringloopwinkel vond. Ik denk niet dat hij als lamp bedoeld was, maar ik vind hem er zeer geschikt voor. Het servies heb ik nagemaakt van echt Marimekko servies. Ik heb daarvoor gewoon wit servies gebruikt en met een watervaste stift met een hele dunne punt de streepjes en stipjes gezet. Erg spannend om te doen, maar ik ben wel tevreden over het resultaat. De poster heb ik in een bewerkingsprogramma op klein formaat gemaakt. En ik heb een miniatuur van mijn Flow agenda gemaakt, want die ligt in ons huis ook altijd op de keukentafel.

Nou, volgens mij heb ik zo alles wel beschreven. Wil je nog dingen weten, vraag het gerust! Hieronder nog de linkjes:

Hexagon papier: https://www.printablepaper.net/category/hexagon_graph

Plankje met leren dragers: https://www.skattich.nl/product/plank-met-leren-dragers/

Leren deurgreepjes: https://www.skattich.nl/product/deurgreepjes-van-leer/

(ps. Ik heb laatst ook zo’n hip rond jute vloerkleed gemaakt, de volgende keer zal ik vertellen hoe ik dat heb gedaan. Doei!)

10 gedachten over “Keuken van het poppenhuis

 1. Ooooo heeeel coooollll!!!
  Wat ongelofelijk leuk!
  En alle leuke bedenksels deel je ook nog een keer!
  Ik kijk opeens heel anders naar mijn sigaren doosjes hi,hi,hi!
  Zet em op! Kijk al uit naar je volgende blogje!
  Groetjes Smoek

  1. Ik word altijd zo blij van jouw reacties! Dank je! Groetjes, Carolien

 2. Hoe vond u die kleine spulletjes op marktplaats

  1. Oe goed zoeken! En veel van de spulletjes heb ik inmiddels ook in de shop 🙂

 3. Wat een gezellig poppen huis. Ik ben begonnen aan mijn eerste poppen huis. Ik vind jouw keuken super. Heb je misschien ook de maten en een werkbeschrijving van het keukenblok

  1. Leuk! Dank je voor je leuke compliment. Ik heb ondertussen alweer een nieuw keukenblok gemaakt en de oude helaas weggegooid 🙁 Wat ik zelf altijd doe is de maten van een echte keuken opmeten en dan delen door 12 (verhouding 1:12). Succes met je poppenhuis, ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

   1. Dank je wel voor je antwoord, ik ben nu wat dingen aan het uitproberen. Ben nog niet echt tevreden maar voor een eerst poging wel aardig. Ik ben benieuwd naar je nieuwe keukenblok

    1. Succes! Op Instagram kun je foto’s zien van het keukenblok (@skattich.nl en @cutetinyhouse). Maar…een nieuw blog schrijven zou ook niet verkeerd zijn 😉

 4. Wat een prachtige keuken! Ik ben enorm geïnspireerd! Heb je spatels en roerstaafjes (breed/smal) gebruikt? Ik vraag me af hoe je aan de brede spatels bent gekomen. Die van de bouwmarkt bij de kassa? 😉
  Graag hoor ik het, dan ga ik ook los!

  Groet,

  Lisette

  1. Dankjewel! Ik heb spatels gebruikt, deze kun je via apotheken bestellen en ook wel in hobbyshops (maar dat is even goed zoeken). Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *