Geplaatst op 7 reacties

De houten vloer in mijn poppenhuis

Al een aantal keer kreeg ik de vraag waar ik de houten vloer in het poppenhuis van heb gemaakt en hoe. Hier komt het hoe en wat 🙂

Online heb ik houten tongspatels besteld. Als je even op Google zoekt heb je zo een aantal gevonden en ze zijn niet eens heel duur. Volgens mij kun je ze bij de apotheek ook halen. Ik was echt op zoek naar tongspatels omdat ze groter zijn dan ijscostokjes en ik had ergens gelezen dat spatels wat gemakkelijker te knippen zijn. Omdat ik het hele huis (dus 6 kamers) in de houten vloer wou hebben leek elk stokje zagen mij niet echt een handig idee. De tongspatels die ik heb gebruikt zijn 150 mm x 18 mm. Verder heb je goede houtlijm nodig, een liniaal, een potlood voor het aftekenen en eventueel van die lijmklemmen.

Hoe te werk gaan: je knipt eerst van een groot aantal spatels de ronde kop recht. Ik heb ze onder elkaar gelegd en toen met een liniaal een streep gezet aan beide kanten en knippen maar (pas op voor omstanders want het vliegt nogal de kamer rond, bij mij althans). Trouwens niet alle spatels zijn recht, hebben een kronkel, dus je moet soms een aantal afschrijven.

Nu neem je een spatel en die leg je tegen de linkermuur aan langs de voorkant van je poppenhuis. Die plak je vast en klemt hem vast met een lijmklemmetje. Daarna leg je er nog een spatel met de korte kant tegenaan. De derde moet je even meten en op maat afknippen. Nu kun je deze tussen de middelste en de rechtermuur leggen (en als het goed is past het). Vervolgens heb ik weer een lange spatel gepakt en achter de eerste rij tegen de rechtermuur geplakt, een lange spatel in het midden en weer een spatel meten en afknippen om die vervolgens tegen de linkermuur te leggen. Nu ga je weer verder achter de tweede rij en begin je links. Je werkt tot het eind door van links naar rechts. Met de lijmklemmen kun je in het begin de spatels vastklemmen maar later niet meer. Ik heb ze gewoon neergelegd en af en toe weer even aangedrukt. Ook is het het beste dat als een spatel een beetje bol staat om hem gebold vast te plakken. Anders springen de zijkantjes steeds los (geloof mij, erg irritant).

Nu was het bij mij zo dat ik uitkwam met ongeveer 2,5 spatel op elke rij en het paste naar achteren toe precies. Dit hangt er natuurlijk maar net vanaf hoe breed en diep jouw poppenhuis is. Je kunt de spatels ook heel goed in de lengte doorknippen. Ik zou alleen wel vooraan beginnen, dan kun je de achterste rij uitmeten als je daaraan toe bent. Bij mij is het de bedoeling dat ik de kamers rondom nog van plinten voorzie…..maar ach dat hebben we in ons eigen huis ook nog steeds niet overal 🙂

Ik heb de vloeren verder niet gelakt of geschuurd, maar dit kun je wel doen. Ik denk dat ik de vloeren van de zolder nog wit ga verven of een soort whitewash. De hallen moet ik eerlijk gezegd nog bedenken wat ik daar mee ga doen.

Ik hoop dat jullie de uitleg duidelijk vinden en er wat aan hebben. En anders, hoor ik het graag!

(En ik beloof dat ik de volgende keer vertel over hoe ik het hippe jute vloerkleed heb gemaakt).

7 gedachten over “De houten vloer in mijn poppenhuis

 1. Bedankt voor je duidelijke uitleg, daar heb ik echt wat aan!

  Groetjes van Willeke Kuus

  1. Fijn Willeke, bedankt!

 2. Het is ook leuk om in de 4 hoeken kleine spijkertjes te plaatsen met een spijkerduwer. Da wordt het nog echter.

  1. Goeie tip!

 3. Hi knutselaars,
  Ik heb voor mijn houten vloeren verfspatels gebruikt. Daar heb je verschillende soorten in heb ik ontdekt. De beukenhouten latjes (karwei) zijn het mooist. Met die van de action krijg je een steigerhout effect.

 4. Ik heb het ook gedaan, van de uiteinde van de tongspatels, de ronde koppen heb ik een dak gemaakt, je kunt ze laten verspringen, erg leuk om te doen!
  Van eierdoppen van de deksel kan je een buitenmuur maken en schilderen in de kleur die je wilt, heb ik ook gedaan ??

  1. Goeie tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *