Geplaatst op Geef een reactie

Waar let je op bij het kiezen van speelgoed

En vooral: waar let je op bij het uitkiezen van goed speelgoed. Ik zal je vertellen waar ik voor de webshop op let bij het zoeken en het aanbod.

1. Mijn uitgangspunt: Met minder kun je meer!

Kinderen hebben speelgoed nodig. Dat is goed voor meerdere aspecten van hun ontwikkeling. Wanneer het speelgoed aansluit bij de interesse van het kind en deze ontwikkelingen, dan is het niet nodig en vaak zelfs hinderlijk dat kinderen heel veel speelgoed om zich heen hebben. Een basisaanbod met een aantal goede items is meer dan voldoende.

2. Wat kunnen ze er precies mee

Waarschijnlijk denk je nu ‘duh…mee spelen natuurlijk’. Ja, op het eerste gezicht lijkt dat vaak zo. Maar hoe vaak ik niet met mijn kinderen heb gehad dat ze het na 5 minuten alweer weglegden en dat ik zelf ook niet echt kon bedenken wat ze er leuk mee kon doen. Daarom kijk ik bij alles naar: wat is het, wat kun je er mee, moet er nog wat bij. Ik koop het liefst iets wat compleet is of ik kijk wat ik er nog bij kan kopen, zodat het compleet wordt. Zo heb ik bijvoorbeeld in de webshop een mooie houten hijskraan waar ook nog poppetjes en attributen bijzitten om een heel mooi totaal spel te kunnen creëren.

3. Prikkelt het de fantasie

Wat ik nog wel het belangrijkst vind is de vraag of het de fantasie prikkelt. Speelgoed moet eigenlijk zo gemaakt zijn dat kinderen hun eigen invulling er nog aan kunnen geven. Neem bijvoorbeeld een pop: als deze heel breeduit lacht dan ligt spelen dat de pop verdrietig is niet echt voor de hand. Daarom kies ik ook het liefst poppen met een neutrale uitdrukking, zoals bijvoorbeeld de prachtige pop van Moulin Roty. Dieren zijn vaak ook heel leuk voor kinderen, omdat het niet echt aangeeft of het nu een jongen of een meisje is. Deze hond van Maileg vind ik zelf echt heel leuk voor zowel jongens als meisjes.

4. Kunnen ze er zelfstandig mee spelen

Om je kind op weg te helpen is het goed om eerst samen te spelen, zo kun je laten zien wat je kunt doen met het speelgoed. Daarna is het de bedoeling dat ze er zelfstandig mee verder spelen. Dan is het wel handig als dit ook daadwerkelijk kan. Daarom kijk ik of ze er echt zelf mee kunnen spelen en niet beslist je hulp erbij nodig hebben. Dit is natuurlijk ook een kwestie van kijken naar wat je kind kan op zijn leeftijd. Vaak wordt er een leeftijdsindicatie aangegeven, maar hierbij kun je natuurlijk altijd kijken naar hoever je eigen kind aan iets toe is of niet. Zo was mijn dochter toen ze 1,5 jaar was al met kleine poppetjes aan het spelen. Nu ze 2 is speelt ze dus ook heel mooi met haar grote poppenhuis waar ik regelmatig over blog. Maar er zijn veel kinderen die daar op die leeftijd nog lang niet aan toe zijn. Deze mooie spoorbaan met trein hebben wij bijvoorbeeld ook thuis waar ze zich heel lang mee kan vermaken.

5. Is het duurzaam

Er wordt vaak gezegd dat het voordeel van houten speelgoed is dat het zo lekker lang mee gaat. Nu kun je jezelf afvragen of dat dan nodig is, want hoelang speelt een kind er per slot van rekening mee. Oké, misschien dat er daarna nog meer kinderen mee gaan spelen. Maar het betere kunststof speelgoed overleeft dat ook wel. Waarom ik dan voor het grootste deel houten speelgoed heb? Omdat ik persoonlijk het  houten speelgoed mooier vind dan plastic. Het straalt kwaliteit en degelijkheid uit en kan vaak tijdens het spelen wat beter tegen een stootje. Nu is houten speelgoed over het algemeen ook wat duurder…Dan komt de duurzame eigenschap wel weer van pas, dit speelgoed verkoopt vaak wel weer heel goed tweedehands op Marktplaats en rommelmarkten.

6. Wat leren ze er van

Nu is mijn uitgangspunt dat kinderen sowieso van spelen leren. Ook als ze een keer niet met speelgoed spelen, maar een wc-rol gebruiken om piraatje te spelen (en ja dan is de wc-rol op dat moment het speelgoed 🙂 ) is er sprake van leren. Dus hele rijtjes opnoemen van wat ze leren van bijvoorbeeld met een autootje spelen (oog-hand coördinatie, oorzaak-gevolg, vrij spel, etc, etc) vind ik persoonlijk altijd wat te veel van het goede. Kinderen leren immers altijd wel iets, alleen van het ene misschien wat meer dan van het andere.

7. Hebben ze er lang plezier van

Dus kunnen ze er ook mee spelen als ze al wat ouder zijn of is het met een half jaar wel mooi geweest. Natuurlijk is dit met babyspeelgoed wel vaak het geval, maar meestal is het dan ook echt wel ‘op’ gesabbeld. Maar neem nu bijvoorbeeld een loopfiets. Hartstikke goed voor het leren fietsen, omdat ze al goed leren sturen en hun evenwicht te bewaren. Er zijn loopfietsjes die niet mee kunnen groeien. Erg zonde, want het is best wel een investering. Daarom heb ik in de webshop gekozen voor een mooie stoere houten loopfiets in scooteruitvoering. Het zadel hiervan is in drie standen verstelbaar en kan van 3 t/m 6 jaar gebruikt worden. En nog een bijkomend voordeel: in grijs kan hij voor een jongen én voor een meisje!

8. Wil ik het in huis hebben

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar soms vind ik speelgoed echt heel mooi om te zien…en soms ook echt enorm lelijk. Voor dat laatste hebben wij een oplossing gevonden in de vorm van een grote mooie witte (mijn zoon: moet in ons huis nou echt alles wit zijn?!) kast met deuren. Maar helaas kan daar niet alles in, dus ben ik wel enigszins kieskeurig bij het kiezen van speelgoed dat niet in de kast gaat. Het speelgoed dat in de webshop van Skattich staat is dan ook allemaal door deze keuring gegaan ;). Zo vind ik zelf dan ook de prachtig zwarte piano van New Classic Toys heel mooi passen in ons minimalistisch, wit (en toch gezellig vind ik hoor!) interieur.

Zo, nu weten jullie waar ik allemaal rekening mee houdt bij de inkoop van ‘mijn’ speelgoed. Ik hoop dat jullie er wat aan kunnen hebben bij het shoppen van speelgoed 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *