Geplaatst op Geef een reactie

Welk speelgoed is geschikt voor een baby van 0 tot 6 maanden

Welk speelgoed is nu geschikt voor een baby van 0 tot 6 maanden? Hieronder geef ik 11 speelgoedtips.

Verkennen met de mond
In het begin slapen baby’s nog heel veel en hebben ze niet veel nodig. Ze ontdekken het wereldje om zich heen door middel van hun zintuigen: kijken, voelen en beleven. Ze leren veel door het verkennen met hun mond. Alles wat er aan het speeltje zit moet goed vastzitten, zodat ze het niet per ongeluk in kunnen slikken. Bij de rammelaar van Sophie de Giraf valt veel met de mond te verkennen en is veilig.

In de box spelen als onderdeel van het ritme
In het begin bestaat meestal het ritme van een baby uit: Voeden-knuffelen-spelen-slapen-voeden-knuffelen-spelen-etc. Het is voor de rust van een baby goed dat hier een regelmaat in zit. Na het knuffelen even alleen in de box om te ‘spelen’ hoort hier ook bij. In het begin kan dit zonder speelgoed en later met een paar speeltjes.

‘Groot’ speelgoed met grijpmogelijkheden
Baby’s kunnen eerst nog niet kleinere dingen vasthouden. Belangrijk is dus dat speelgoed groot genoeg is om te kunnen pakken en dat er grijpmogelijkheden aanzitten. Alles wat er aan zit moet goed vastzitten, zodat ze het niet per ongeluk inslikken. De octopusrammelaar en autorammelaar van Pebble zijn hiervoor heel geschikt.

Speelgoed met zachte geluiden
Zachte geluiden vinden baby’s vaak al erg leuk, zoals rammelaars of speeltjes die piepen. Met deze dingen kunnen ze zelf de geluiden realiseren, wat dan weer een extra leereffect heeft. Sophie de Giraf geeft vrij gemakkelijk een geluid als je erin knijpt.

Het kunnen zien van contrasten
Helemaal in het begin onderscheiden baby’s nog geen kleuren en alleen contrasten. Dan vinden ze zwart-wit of speelgoed met duidelijke contrasten ook erg interessant. Het gezicht van bijvoorbeeld de rammelaarrups zal zeker de aandacht trekken van de kleintjes.

Kleuren, vormen en texturen
Later ontdekken ze verschillende kleuren, vormen en texturen. Dan zijn knuffels en doekjes met verschillende stofjes, vormen en texturen erg goed voor het ontdekken en leren. In onze webshop hebben we verschillende soorten van Moulin Roty die ook nog eens erg mooi zijn en heerlijk aanvoelen.

Niet teveel speelgoed in de box
Baby’s kunnen overprikkeld raken door teveel speelgoed in de box. Een paar speeltjes is in het begin meer dan genoeg. Deze kun je om de zoveel tijd/dagen afwisselen. Er zijn opbergzakken verkrijgbaar die je aan de box kunt hangen. Kijk voor een zelfmaakpatroon op de Skattich Pinterestpagina.

Een babygym (maar liever niet te druk)
Er zijn hele leuke en zeer uitgebreide babygymen verkrijgbaar. Een babygym is een soort rekje dat je over de baby heen plaatst. Aan deze standaard hangen allerlei speeltjes. Sommige hebben ook geluiden. Voor baby’s vanaf een maand of drie is dit leuk, eerder is vaak nog te druk. Ik zou wel het advies willen geven om niet een hele drukke babygym uit te kiezen. Daarnaast raad ik aan om de baby niet te lang achter elkaar ermee te laten spelen, 10 minuten is meer dan genoeg. Let goed op de baby en als hij erg beweeglijk wordt of als hij zijn gezicht weg begint te draaien dan is het verstandig om het speelgoed weg te halen.

Lekker knuffelen
Gewoon lekker een knuffel aankruipen kan soms ook heerlijk zijn. Een mooie grote, niet al te dikke, die ze goed vast kunnen pakken. Zo hebben ze gelijk wat gezelschap in de box. Zo’n Kanindocka konijn of een Mailegknuffel zou de grootste kameraad kunnen worden van je baby.

Baby niet alleen laten
Blijf in de buurt van de baby, ook al ligt hij in de box. Zelfs baby’s kunnen dingen met de speeltjes doen die je niet had voorzien of waar ze niet voor zijn bedoeld. Test het speelgoed ook eerst even uit of er loszittende delen aanzitten.

Herfstwandeling
Met de baby kun je ook prima een herfstwandeling maken. Goed inpakken, kap van de kinderwagen naar beneden en gewoon lekker gaan lopen. Benoem wat de baby allemaal ziet. Als de baby een beetje groter is kun je een kussentje in de kinderwagen leggen, zodat de baby met hoofd en schouders een beetje omhoog komt en wat meer kan zien. Laat de baby ook eens spelen met een mooi groot herfstblad.

Volgende keer: speelgoedtips voor de baby van 6 tot 12 maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *